Energiebesparing bij VandeGrijp

Energiebesparing bij VandeGrijp

Aan de Beneden Merwede in Papendrecht staat het hoofdkantoor van VandeGrijp. Dit internationale bedrijf is gespecialiseerd in de productie en verhuur van buizen, buisconstructies, leidingsystemen en drijvend materiaal voor de on- en offshore markt. Paul Nederlof, directeur bij VandeGrijp, neemt ons mee in de verduurzaming van het bedrijf:

“We vinden het belangrijk dat productiebedrijven een toekomst hebben in Nederland. Zeker bij bedrijven met een hoog energieverbruik, levert efficiëntie in het productieproces een belangrijke bijdrage aan energiebesparing. Door deel te nemen aan Platform Duurzame Bedrijven hopen we hier een steentje bij te kunnen dragen.”

Energiezuinige hallen

Een belangrijke duurzame toepassing binnen het bedrijf, was de isolatie van de oude gebouwen in 2021. Op het terrein van VandeGrijp staan meerdere grote productiehallen, waarvan de meeste in de jaren ’60 zijn gebouwd. Om energie te besparen is er, waar mogelijk, wand-, dak-, vloer en spouwisolatie toegepast. Daarnaast is de thermostaat in de hallen teruggezet naar 5 graden. Dit is de minimale temperatuur die nodig is bij het gebruik van hydraulische olie in het productieproces.

Ondertussen worden de gasontladingslampen – die bij de laatste vervangingsronde het energiezuinigst waren – geleidelijk vervangen door beweging gestuurde LED-verlichting. In de enkele ruimtes waar de verlichting nog wel met een schakelaar wordt bediend, let het personeel er goed op om deze uit te schakelen.

Een hoog verbruik in het proces

De grootste uitdaging voor VandeGrijp is het stroomverbruik in het productieproces: ongeveer 80 tot 100 MWh per maand. Om dit verbruik op te vangen, zijn er enkele jaren geleden al 876 PV-panelen op het dak gelegd. Met deze panelen wordt momenteel ongeveer een kwart van de verbruikte energie opgewekt. Een verrassende uitkomst na de eerste fase van de zonnepanelen was de enorme afvlakking van de piekbelasting op het net. Als straks het aantal PV-panelen is uitgebreid met nog eens 950 panelen, hopen we de helft van het energiegebruik zelf op te kunnen wekken.” Vertelt Nederlof.

“De constructie van het gebouw is wel een aandachtspunt bij het leggen van PV-panelen. De eisen die worden gesteld aan de lay-out van de installatie en de dakconstructie kunnen wijzigen, waardoor je voor onaangename verrassingen kan komen te staan. Alles moet nu bijvoorbeeld volgens Scios Scope 12 (uit 2020) geïnstalleerd zijn, maar een gedeelte van onze installatie is van 2015. Kijk daarnaast ook goed naar de verzekering. PV-panelen kunnen namelijk ook invloed hebben op de verzekeringspremie.”

Minder energie per product

Tegelijkertijd zet VandeGrijp ook actief in op energiebesparing. Bijvoorbeeld door de versnelling van een werkstuk in het productieproces: “Dit goed uitgedachte en doorgevoerde proces zorgt ervoor dat er per product minder energie wordt gebruikt. Naast de energiebesparing die versnelling van het productieproces met zich meebrengt, levert het ook de nodige kosten- en foutenbesparing op.”

Bij alles wat wordt vervangen wordt gekeken of het op een duurzame manier kan. Zo worden alle stroombronnen voor het lassen vervangen door energiezuinige en computergestuurde stroombronnen die veel minder energie gebruiken.

Toekomstplannen

De toekomstplannen rondom duurzaamheid zijn mede afhankelijk van de regelgeving omtrent het (terug)leveren van energie. Op termijn zou een systeem voor het opslaan van zonne-energie een stap kunnen zijn als er in het weekend niet gewerkt wordt. Het bedrijf denkt ook aan creatievere oplossingen: in het overleg van het industrieterrein is bijvoorbeeld het idee geopperd om een bedrijf dat ook in het weekend stroom verbruikt, bijvoorbeeld een koelhuis naar het industrieterrein te halen.


Wil je meer inspiratie opdoen? Bekijk alle voorbeeldbedrijven >

Scroll naar boven
Ga naar de inhoud