De groene Kazerne: Van energielabel G naar B

De groene Kazerne: Van energielabel G naar B

In het voorjaar van 2022 verhuisden meerdere bedrijven naar de Groene Kazerne. Het pand ligt aan de rand van het militaire terrein in ’t Harde en is jarenlang in gebruik geweest als kazerne van de Koninklijke Marechaussee. Nu het een nieuwe bestemming krijgt als kantoorpand, stond de organisatie voor een flinke uitdaging: in een paar maanden tijd het gebouw moderniseren, inrichten als een kantoor en zo ver mogelijk verduurzamen.

Eva Petra, directielid, vertelt: “Renoveren is sneller dan nieuwbouw en we wilden graag de geschiedenis en het authentieke karakter van het pand bewaren. Daarbij is onze intentie ook om zo min mogelijk energie te verbruiken en volledig van het gas af te gaan.”

De verbouwing

Om zo snel mogelijk het pand te kunnen betrekken, is de renovatie en verduurzaming gefaseerd aangepakt. “We hebben echt prioriteiten moeten stellen: we hebben gekeken wat direct opgepakt moest worden, en wat eventueel ook mogelijk was om uit te stellen. De eerste stap bleek voor ons de spouwmuurisolatie. Daarmee geven we het gebouw eigenlijk een jas aan, waarmee we meteen besparen op energie. Deze maatregel is met drie jaar terugverdiend.”

Vervolgens zijn de eigenaren aan de slag gegaan met de lage temperatuurverwarming. Doordat de indeling van het gebouw werd aangepast, konden de belangrijkste ruimtes meteen worden voorzien van wand- en vloerverwarming. Hiermee is het pand voorbereid op de installatie van de lucht-water warmtepomp, die later dit jaar wordt geïnstalleerd“De wandverwarming loopt spiraalvormig over de muur en is afgedekt met leemstuc. Dit natuurlijke materiaal geeft een buffering van vocht en luchtjes, en draagt bij aan een prettig leefklimaat,” vertelt Gerard. In de video over de verduurzaming laten Gerard en Eva Petra zien hoe de wandverwarming met leemstuc is aangebracht op de wanden.

Klaar voor de toekomst
“Het trotste zijn we uiteindelijk op de fijne, open en warme sfeer die we in het kantoorgebouw hebben kunnen brengen én dat het pand nu klaar is om van het gas af te gaan. Als we meer tijd hadden gehad, dan hadden we dit jaar al meer maatregelen genomen. Maar het pand is onlangs opnieuw beoordeeld en toen hebben we energielabel B toegekend gekregen. We komen van label G, dus dat is al een hele stap in de goede richting.”

Bekijk hieronder het bedrijfsprofiel van de Groene Kazerne:


Wil je meer inspiratie opdoen? Bekijk alle voorbeeldbedrijven >

Scroll naar boven
Ga naar de inhoud