FEGON: “Je hoeft niet direct koploper te zijn”

INTERVIEW SMART DELTA DRECHTSTEDEN

Fegon, dé fabrikant op het gebied van waterbehandelingssystemen. Fegon levert waterontharders en waterzuiveringssystemen aan groothandels en dental depots. Daarnaast verzorgen ze de onderhoud en service van deze systemen met een eigen netwerk van monteurs. Wat drijft Fegon en wat doen ze precies voor een beter klimaat? Frits van der Kooij, directeur van Fegon vertelt je er meer over.

Frits van der Kooij

“Je hoeft niet direct koploper te zijn m.b.t. duurzaam ondernemen, maar niks doen vind ik geen optie.”
CO2-NEUTRAAL ONDERNEMEN

“Bij Fegon streven we ernaar om alles zo CO2-neutraal mogelijk te doen. Daarom ligt ons dak vol met zonnepanelen. 410 in totaal! Graag hadden we een groen dak aangelegd, maar helaas is dit door een te zwakke dakconstructie niet mogelijk. Omdat we de biodiversiteit toch graag willen steunen, hebben we een bloementuin aangelegd. Hier vind je direct ook onze nieuwste aanwinst, een bijenkast! Zo zie je maar weer, duurzaam ondernemen kan op allerlei verschillende manieren. 

Een ander leuk voorbeeld van CO2-neutraal ondernemen is ons nieuwe planprogramma. Dit programma zorgt ervoor dat onze afspraken efficiënt worden ingepland op basis van afstand en locatie. Zo combineren we afspraken, waardoor we relatief minder kilometers rijden. Beter voor het milieu en tijdbesparend voor ons.”

EEN GASLOOS PAND

“Toen we in dit pand kwamen hebben we de gasmeter direct afgesloten. Ons pand is dus volledig gasloos. Met een warmtepomp zetten we de energie van de zonnepanelen om in warmte. Ook hebben we een WTW-installatie en zijn onze ramen geïsoleerd. 

Bij extreme vrieskou werkt een warmtepomp niet optimaal. Daarom hebben we ook een pelletkachel staan. Deze is altijd uit, maar kunnen we in geval van nood aanzetten. Zo kunnen we een paar dagen vrieskou overbruggen, zonder dat we gas nodig hebben.”

WARMTE-KOUDEOPSLAG

“Op het moment onderzoeken we of een gesloten warmte-koudeopslag systeem geplaatst kan worden in ons pand. Met dit systeem wordt warmte opgeslagen in de grond. In de zomer pomp je de warmte vanuit het pand de grond in. Het water in de grond wordt dan warm. In de winter verloopt dit proces precies andersom. Je stuurt dan de kou naar beneden en haalt de warmte naar boven om het pand te verwarmen. Op deze manier kunnen we warmte en kou opslaan en hergebruiken. Binnenkort komt de gemeente langs met een adviseur die gespecialiseerd is in bron- en bodemgebied om te kijken naar de mogelijkheden. Hopelijk krijgen we dan groen licht.”

START MET DUURZAAM ONDERNEMEN

“Om actief duurzaam te ondernemen moet je het leuk vinden. Je hoeft écht niet direct koploper te zijn, maar niks doen vind ik geen optie. Begin gewoon ergens. Al is het maar iets kleins.”


Scroll naar boven
Ga naar de inhoud