DAR Bouwadvies kiest voor groen op het bedrijventerrein

DAR Bouwadvies B.V. is een duurzaam adviesbureau voor de bouwsector. In hun adviezen is duurzaamheid een onlosmakelijk onderdeel. Denk hierbij aan Bijna Energieneutrale Gebouwen (BENG), de verplichte energielabels en de integrale beoordeling aan het bouwbesluit. Maar ook bij hun eigen kantoorpand in Hendrik-Ido-Ambacht werken zij aan een beter klimaat. David Roelofs, eigenaar en directeur van DAR Bouwadvies, vertelt er meer over.

David Roelofs

“We besloten het roer om te gooien en het goede voorbeeld te geven met DAR Bouwadvies.”

Twee jaar geleden verhuisde DAR Bouwadvies van Alblasserdam naar Hendrik-Ido-Ambacht. De verbouwing was een mooi moment om meteen te investeren in het energielabel. Door eenvoudige aanpassingen, zoals LED-verlichting en het na-isoleren van de gevels, had het pand van DARBOUW meteen energielabel A te pakken. Ook het omliggende terrein had veel mogelijkheden te bieden. In eerste instantie was het plan om de verwilderede tuin leeg te maken en er kunstgras in te leggen voor een mini-golfcourse. Dit voor recreatief gebruik voor werknemers, om hen ook in de lunchpauze de buitenlucht in te krijgen.

Ondanks de goede intenties, waren niet alle reacties even positief. Om het terrein hier klaar voor te maken, zouden er namelijk twee vijvers gedempt moeten worden. Via de gemeente hoorde David over de rijke biodiversiteit op het terrein: het zou vol zitten met allerlei vogels en een breed scala insecten. David besloot het roer om te gooien en het goede voorbeeld te geven met DAR.

Ruimte voor dieren, groenten en water

De plannen voor een golfcourse maakte ruimte voor een groene tuin vol leven. Kippen lopen vrij rond tussen de gebouwen en de vijvers en imker de Narrige Dar heeft een bijenkast geplaats. Daarnaast is er onlangs een moestuin aangelegd door Manon Wijermars van de Moestuinier. Medewerkers kunnen tijdens de lunch niet alleen genieten van een ei, maar ook van verse groenten en kruiden uit de moestuin.

De planten, bomen en vijvers bieden in de zomerperiode ook veel verkoeling. Ook aan het regenwater is gedacht: dit wordt opgevangen en hergebruikt voor het dorstlessen van de kippen en het op pijl houden van de vijvers. Deze stappen geven niet alleen een gevoel van voldoening, maar dragen ook concreet bij aan het tegengaan van de opwarming van de aarde.

Duurzaam groeien

Het bedrijf is aan het groeien. Op de plek van de tuin zou het bedrijf zonder vergunning kunnen uitbouwen. Voor Roelofs is dit echter geen optie en hij zal binnenkort dus een vergunning aanvragen voor een dakopbouw. Zodra die er is, wil hij deze zo groen mogelijk inrichten en voorzien van vogelkastjes.

Inmiddels is David helemaal om en heeft hij er plezier in om te verduurzamen en circulair te ondernemen. Hij hoopt dat de tuinen een inspiratie zijn voor andere ondernemers!


Scroll naar boven
Ga naar de inhoud