BMN De Klerk Bouwmaatschappij: “Je moet besmet worden met het verduurzaamvirus”

INTERVIEW SMART DELTA DRECHTSTEDEN

BMN De Klerk Bouwmaatschappij is actief binnen 6 disciplines. Woningbouw, Industrie en utiliteitsbouw, Onderwijs en recreatie, Onderhoud en vastgoed, Renovatie en verduurzamen vastgoed en Prefab betonelementen. Wat drijft BMN De Klerk en wat doen ze precies voor een beter klimaat? Peter Huizer, directeur van BMN De Klerk Bouwmaatschappij vertelt je er meer over.

Peter Huizer

“Wij zijn besmet met het verduurzaamvirus, hopelijk binnenkort nog meer ondernemers met ons!”
DUURZAAM ONDERNEMEN

“Als ondernemer moet je helpen om de wereld een beetje schoner achter te laten. Voor onszelf, maar ook voor volgende generaties. Daarom proberen wij geen panden meer te bouwen met een gasaansluiting en zorgen we ervoor dat panden zo goed mogelijk worden geïsoleerd. Je wilt een bedrijfspand tenslotte met één waxinelichtje kunnen verwarmen. 

Inmiddels liggen onze daken vol met zonnepanelen en hebben we 15 oplaadpalen. Maar ook tijdens projecten speelt duurzaam ondernemen een grote rol. Zo brengen we materiaal dat overblijft bij projecten terug naar de zaak. Deze materialen halen we vervolgens uit elkaar en laten we gescheiden afvoeren. Op de bouwplaats alles op één hoop gooien, gebeurt niet meer. Trouwens dat past ook niet bij ons beeld van duurzaam ondernemen.”

EEN DEMONTABEL KANTOORPAND

“Wat hier wel bij past is het bouwen van een demontabel kantoorpand. Dit is één van de projecten waar we sinds kort mee bezig zijn. Het bouwen van een circulair gebouw waarbij alle elementen herbruikbaar zijn. In andere woorden, we bouwen een pand dat volledig uit elkaar gehaald kan worden en op een andere plek kan worden neergezet.”

HET VERDUURZAAMVIRUS VERSPREIDEN

“Het allermooiste aan duurzaam ondernemen is toch wel het aansporen van anderen. Onlangs hadden we een aanbesteding waarbij de gasleiding verzwaard moest worden. We zijn toen het gesprek aangegaan en hebben de mogelijkheden voor de opdrachtgever in kaart gebracht. Vervolgens is het ons gelukt om, binnen het bestaande budget, de gasaansluiting weg te halen en het pand op een andere (duurzame) manier te verwarmen. Ik ben ontzettend trots dat we dit voor elkaar hebben gekregen! 

Verduurzamen moet je leuk vinden. Ik zeg altijd maar zo, je moet besmet worden met het verduurzaamvirus. Een paar jaar geleden hebben we nog een bijenkas neergezet. We hebben nu zo’n 200.000 bijen, waardoor we dit jaar een kleine 100 potten honing konden weggeven aan goede doelen. Op het moment overwegen we zelfs om een insectenhotel te plaatsen. Oftewel wij zijn besmet met het verduurzaamvirus, hopelijk binnenkort nog meer ondernemers met ons!”

Scroll naar boven
Ga naar de inhoud