Kees Noordmans van OPNIEUW: ‘Onze stiltewerkplekken hebben NS-deuren’  

Hoe kun je gebruikte materialen een tweede leven geven? Daar denken ze bij het circulaire bedrijf OPNIEUW! goed over na. Directeur Kees Noordmans deelt zijn ervaringen en tips voor andere ondernemers die ook iets met circulariteit willen doen.

Waarom vinden jullie het belangrijk om iets met circulariteit te doen als bedrijf?
“Wij denken dat het een noodzaak is om iets met circulariteit te doen als bedrijf. Wereldwijd raken de natuurlijke grondstoffen op en aan de andere kant blijft de verwerking van de steeds groter wordende hoeveelheid afval achter. We kunnen niet doorgaan met de lineaire economie zoals we altijd gedaan hebben en streven daarom naar een circulaire economie.

Zelf begonnen we als bedrijf met refurbishment (opknappen van producten) en een paar circulaire oplossingen. We zijn nu zo gegroeid dat we complete circulaire projectinrichtingen kunnen realiseren.  

We geven afvalstromen een nieuw leven. Achter alle afvalstromen zit een verhaal, waardoor elk product uniek is.”

Op welke circulaire maatregelen zijn jullie het meest trots?
“We zijn het meest trots op onze eigen circulaire inrichting. We hergebruiken afvalstromen om ‘nieuwe’ circulaire producten te maken. Neem bijvoorbeeld ons bureau met een blad van NS-treinplafond of onze stiltewerkplek met NS-treindeuren. Dat zijn producten die zijn voortgekomen uit onze samenwerking met de NS.

Een ander voorbeeld is onze Stealth Chair: een stoel die volledig is gemaakt van oude bureaustoel-rugkappen die overblijven in onze productiestraat.

Onze inrichting is helemaal circulair, zodat we onze bezoekers kunnen inspireren met de mogelijkheden.”

Welke valkuilen of lessen hebben jullie op dit gebied geleerd?
“Tijdens het proces lopen zaken altijd wel anders dan verwacht. Ik denk dat je – met de kennis die je op dat moment hebt – met de beste bedoelingen keuzes maakt.

De circulaire wereld draait om ontdekken, proberen en doen. Door vanuit de leerstand hierop te reageren, zorg je dat je met de markt meebeweegt. Keuzes maken en daadkrachtig zijn is het startpunt. Ook hebben we geleerd dat je meer kunt dan dat je zelf denkt: uitgaan van je eigen kracht.”

Welke tips kunnen jullie meegeven aan ondernemers die nog moeten starten met verduurzamen en iets met circulariteit willen doen?
“Doen! En dan helpt het om vanuit de kapstok van het ‘metabolic model’ je verhaal/concept te vormen. Neem een open leerhouding aan en vervolgens is het een kwestie van stappen zetten door actie en passie.”

Meer weten over OPNIEUW? Ga dan naar het bedrijfsprofiel.

Scroll naar boven
Ga naar de inhoud