Communicatiebureau in Wageningen gaat van energielabel E naar A++: ‘Begin met isoleren’

INTERVIEW – Hoe kun je energie besparen met je eigen (kantoor)pand? Voor communicatiebureau De Lynx uit Wageningen was dit heel duidelijk: isoleren, isoleren en nog eens isoleren. Directeur Rob Janmaat: “Door te isoleren heb je minder energie nodig. Dat levert meer comfort en gasbesparing op.” De Lynx verhuisde negen jaar geleden naar een voormalig universiteitsgebouw en is door verschillende duurzame maatregelen te nemen van energielabel E naar A++ gegaan.

De gevel was het eerste onderdeel dat onder handen werd genomen. Na de gevelisolatie heeft hij stapsgewijs 36 metalen kozijnen laten vervangen door houten kozijnen met driedubbel glas. Ook is de pui (van ongeveer 50 vierkante meter) vervangen door houten kozijnen met dubbelglas.

Naast de ‘grote’ isolatiemaatregelen heeft Rob kleine aanpassingen gedaan, zoals het gebruik van isolerend behang. Daarnaast zijn de poeren tussen de ramen gedekt met weerkaatsende folie en vliesbehang.

Rob Janmaat

Ik vind het belangrijk om anderen te inspireren, maar sta zelf ook open voor andere ervaringsverhalen

Investering terugverdienen
Rob licht toe: “We hebben al deze stappen heel bewust gezet en zijn erg blij met het resultaat. Ons stookgedrag was altijd al aan de zuinige kant, maar we hebben dit dankzij de maatregelen nog met 30 procent kunnen verlagen: van 5800 m3 naar 3800 m3. Daar zijn we trots op.” Voor alle startende collega-ondernemers heeft Rob daarom ook de tip: “Begin zo snel mogelijk met isoleren. Je investering verdien je daarna snel terug.”

Verder zijn er – naast de isolatiemaatregelen – nog andere stappen gezet. Denk aan zonnepanelen op het dak en een groendak met ‘vleermuis-tegels’.

Warmtepomp
Rob wil in de toekomst graag over op een warmtepomp. “Ondanks dat er momenteel te weinig installateurs zijn, willen we op korte termijn graag een hybride warmtepomp. Op langere termijn gaan we extra isolatiemaatregelen nemen en stappen we over op een all-electric warmtepomp.”

Boterham van de lokale bakker
Als directeur van een communicatiebureau rondom de thema’s natuur, klimaat en ruimte probeert Rob duurzame keuzes zoveel mogelijk te stimuleren en te faciliteren op kantoor. “Doordat het ‘in’ ons zit, komt aandacht voor natuur en duurzaamheid overal in naar voren. Zo komen we zoveel mogelijk op de fiets en met het openbaar vervoer naar ons werk en bij de klanten, zijn we kritisch op wat we printen, zetten we ons beeldscherm uit als het lunchtijd is en smeren we biologische boter op onze boterhammen van de lokale bakker. Daarnaast poetsen we met milieuvriendelijke producten, dragen we in de winter een fijne, dikke trui en weten de bewoners ons te vinden als inzamelpunt voor oude mobieltjes, lege cartridges en bloembollen.”

Eigen bijdrage
Sinds dit jaar staat Rob met zijn bedrijf op de website van de Nationale Duurzame Bedrijven Route en is hij één van de deelnemers van de Duurzame Bedrijven Dagen.

Zijn motivatie om zich aan te melden als koploper op de website? “Ik wil graag meewerken aan een hele beweging op alle fronten in de maatschappij. Vooral op ecologisch aspect. Zelf vind ik het enorm belangrijk om een bijdrage te leveren en anderen te inspireren, maar ik sta ook open voor andere ervaringsverhalen.”

Bekijk hieronder het bedrijfsprofiel van De Lynx.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven
Ga naar de inhoud