Van warmteterugwinning tot geadopteerde bomen: hoe word je als bedrijf zowel binnen als buiten duurzaam?

Zelf adviseren ze installatiebedrijven al jaren over duurzame installatietechnieken voor woningen. Maar hoe duurzaam is het pand en het terrein van Technea uit Leeuwarden zelf? “We doen al heel veel en beschouwen onszelf als koploper. Dat willen we nu ook meer laten zien”, zegt Luuk Dijkhuis, medeoprichter van Technea.

Zo zijn er verschillende duurzame maatregelen genomen in het pand en in het productieproces zelf. Het gebouw is geïsoleerd met steenwol en heeft deels lage temperatuur afgiftesystemen, zoals wand- en vloerverwarming. Het gebouw word verwarmd door een pelletketel in combinatie met een buffervat en pelletsilo. Om het magazijn te verwarmen, hangen er speciale plafondvetilatoren aan het plafond. En om het binnenklimaat gezond en optimaal te houden, zijn de kantoren voorzien van decentrale ventilatie met warmteterugwinning. Luuk: “Zo haal je verse (buiten)lucht naar binnen, zonder verlies van warmte.”

Energieverbruik in kaart
Voor ondernemers die hun pand ook willen verduurzamen, heeft Luuk de volgende tips:  “Verminder eerst je energievraag en breng vervolgens je energieverbruik in kaart. Het liefst in combinatie met een warmteverliesberekening. Dan heb je een goed uitgangspunt wat je nodig hebt qua technieken om je bedrijf (deels) gasloos te maken.” Wie vervolgens iets wil laten installeren, doet er goed aan om een gecertificeerd installatiebedrijf met focus op duurzaamheid in te schakelen.

Zand voor speelberg school
Technea investeert al jaren een deel van de winst in een burgerinitiatief Land van Ons dat land opkoopt en verpacht aan natuurinclusieve boeren. Het bedrijf wilde daarnaast ook dicht bij huis iets met de omgeving doen en heeft daarom 500m2 van het terrein rondom het pand getransformeerd tot een leef- en werktuin. Er zijn tientallen geadopteerde bomen (van het project Bosk) geplant,  planten en bloemen voor insecten, een insectenhotel en een kippenhok geplaatst. Overtollige materialen hebben lokaal een andere bestemming gekregen. Zo is het zand uit de wadi naar een school in de buurt gegaan en is een leuke speelberg voor de schoolkinderen geworden.

De regenwatertank en wadi leveren veel voordelen op. Luuk legt uit: “We houden het terrein nu het hele jaar koel en droog én onze leef- en werktuin heeft in de zomer voldoende water. Maar we hebben nog meer plannen. Dit jaar willen we een tweedehands kas plaatsen met werkplekken voor  werknemers en waar ze zelf hun groentes kunnen verbouwen. Daarnaast komt er groene gevelbekleding en krijgt de fietsenstalling een sedumdak.”  

Regenwater opvangen en gebruiken
“Op ons bedrijventerrein proberen we het regenwater zo goed mogelijk te benutten door het op te vangen of terug te laten lopen in de grond”, vertelt Luuk. Er is onder meer een grote ondergrondse regenwatertank aangeschaft waar zo’n 18.000 liter regenwater in kan. Vanuit deze tank worden planten bewaterd door middel van een druppelsysteem. Als de tank (te) vol zit, stroomt het water de wadi in en zakt het water vervolgens langzaam in de bodem. Pas als de wadi te vol zit, loopt het regenwater in het riool. Ook het parkeergedeelte is met waterdoorlatende bestrating ingericht om regenwater goed te benutten.

Duurzame 30
De duurzame inspanningen van Technea zijn niet onopgemerkt gebleven in Nederland. Het bedrijf ontving een award voor ‘Het meest duurzame bedrijf van Friesland’ en een nominatie voor de verkiezing van de ‘Duurzame 30’. Over de nominatie voegt Luuk nog toe: “Met de tuinrenovatie wilden we impact maken in onze eigen omgeving. Vanwege de schaal en uniekheid hiervan zijn we vorig jaar daarom genomineerd voor de Duurzame 30.”

Scroll naar boven
Ga naar de inhoud