Expert Joost Straat: ‘Jonge generatie selecteert werkgever op maatschappelijke impact’

Voor onze nieuwe rubriek ‘Expert aan het woord’ spraken we met verduurzamer Joost Straat. Hij helpt bedrijven en instellingen verder met het verduurzamen van hun pand. Welke valkuilen komt hij tegen? En welke tips kan hij meegeven?

Tip 1: Verduurzaam om je bedrijf te versterken 
Volgens Joost wordt het steeds duidelijker dat een duurzamer bedrijf een must is voor het voortbestaan van je bedrijf. “Vooral tijdens de energiecrisis is dit naar voren gekomen. Veel bedrijven hadden hier het afgelopen jaar last van. Voor sommige bedrijven leidde dit zelfs tot een verviervoudiging van de kosten, waaronder een zorginstelling. Deze instelling moest door de hogere energierekening een aantal bedden sluiten. Opeens raakt het dus de kern van je bedrijfsvoering. Door op tijd te verduurzamen, neem je een proactieve houding aan en kan het zelfs bijdragen aan de versterking van je bedrijf.”

Tip 2: Kies je duurzame specialiteit om je te onderscheiden  
Daarnaast biedt het verduurzamen van je bedrijf volgens Joost ook een kans om je als ondernemer echt te onderscheiden van anderen. “Duurzaamheid is ook één van de ‘selectiecriteria’ bij nieuwe medewerkers, vooral bij de jongere generatie. Zij kiezen hun potentiële werkgevers op basis van de maatschappelijke impact van het bedrijf. Mijn tip daarbij is: kijk welk deel van duurzaamheid bij jou en je bedrijf past. Is dat circulaire economie, biodiversiteit of energie? Kies er één en excelleer daarin.” 

Tip 3: Minder eerst je energieverbruik voor je gaat opwekken   
Joost ziet dat ondernemers met duurzame plannen vaak als eerste op zoek gaan naar duurzamere bronnen om energie op te wekken. Denk aan zonnepanelen of gerecyclede grondstoffen. “Daarbij slaan ze alleen een belangrijke stap of vraag over: hoe kun je je energieverbruik verminderen? Het spreekwoord ‘Voorkomen is beter dan genezen’ illustreert dit mooi. We zijn zo gewend geraakt aan onze consumeergedachte dat we vergeten om na te denken over minderen. Het verminderen van je verbruik is echt je eerste winst. Gelukkig is er inmiddels ook meer aandacht gekomen voor thema’s als isoleren en een circulaire economie – waar de focus ligt op minder grondstoffen.”

Over Joost Straat
Joost Straat is verduurzamer bij INNAX. Dit bedrijf richt zich op de energietransitie en neemt bedrijven en instellingen mee naar de doelen van het Parijsakkoord om ze ‘Paris Proof’ te maken.

Scroll naar boven
Ga naar de inhoud