Handleiding voor bedrijven

Tijdens de Duurzame Bedrijven Route van 5 t/m 15 juni 2023 delen duurzame koplopers kennis en praktijkervaring over het verduurzamen van hun bedrijfsvoering met andere ondernemers. In deze handleiding vind je meer informatie over het openstellen van een bedrijf.


Wie komen er langs?
De deelnemende bedrijven worden onder de aandacht gebracht van mkb-bedrijven in de regio. Ondernemers die overwegen of plannen hebben om hun bedrijf te verduurzamen, kunnen een afspraak maken voor bezoek aan één van de open bedrijven. Zij zijn op zoek naar inspiratie, persoonlijke ervaringen en het effect van duurzame maatregelen op de bedrijfsvoering.

Hoe werkt het inschrijven?
Zodra iemand zich inschrijft voor een bezoek aan jouw bedrijf, ontvang je een bevestigingsmail in de mailbox. Hierin zie je wie zich heeft ingeschreven, de contactgegevens en wanneer hij of zij wil langskomen. De bezoeker ontvangt ook een bevestigingsmail met jouw adresgegevens.

Een compleet overzicht van alle bezoekers en hun contactgegevens kun je vinden in het dashboard. Hier kun je ook nieuwe inschrijvingen stopzetten of een extra bezoekmogelijkheid toevoegen.

Hoe ziet een bezoek eruit?
Mensen hebben zich ingeschreven voor een bezoek aan jouw bedrijf omdat zij graag meer willen weten over de duurzame toepassingen. Hoe je deze informatie met hen wilt delen, is geheel aan jezelf. Met een kopje koffie, een rondleiding langs de duurzame installaties in het bedrijf of aan de hand van een app waarin je het resultaat kunt laten zien. Van tevoren kun je in het formulier ook aangeven of je een groep wil rondleiden of liever één-op-één jouw ervaringen deelt.

Voor een bezoek staat ongeveer anderhalf uur gepland.

Hoe kan ik meedoen als koploper?
Via het dashboard kun je aangeven op welke dagen en tijdstippen jij collega-ondernemers zou kunnen ontvangen in jouw bedrijf. Deze openingstijden worden zichtbaar op jouw bedrijfspagina, waar ondernemers vervolgens een afspraak kunnen inplannen op één van de beschikbare momenten. Via het dashboard kun je ook aangeven hoeveel bezoekers je tegelijk te woord zou willen staan.

Mocht je alvast informatie willen delen met de bezoekers (over bijvoorbeeld de route of veiligheidsvoorschriften), dan kunt je deze toevoegen aan het formulier.

Het Platform Duurzame Bedrijven zet een promotiecampagne in om de open bedrijven onder de aandacht te brengen. Denk hierbij aan nieuwsberichten in de krant, sociale media en een betaalde advertentiecampagne. Daarnaast promoten de samenwerkende gemeenten de bezoekmogelijkheden via hun kanalen.

Maak jouw eigen bedrijf zichtbaar
Om jouw eigen netwerk te attenderen op de Duurzame Bedrijven Route, kun je gebruik maken van de promotieteksten van Platform Duurzame Bedrijven. Deze ontvang je zodra je jouw deelname hebt doorgegeven. Misschien overwegen bedrijven in jouw netwerk om ook aan de slag te gaan, maar zijn zij zich nog aan het oriënteren op de mogelijkheden. Jouw ervaringen, of die van een andere koploper, kunnen hen net het juiste zetje in de rug geven.

Daarnaast ontvang je via de post een bordje die je kan ophangen bij hoofdingang van jouw bedrijf. Zie je verder mogelijkheden om posters, banners of vlaggen in jouw bedrijf te hangen? Een aantal producten kan je bekijken via onze website. Voor specifieke wensen en bestellingen kan je contact met ons opnemen via het contactformulier.

Handige tips voor tijdens het bezoek:

  • Houd bij een rondleiding rekening met de veiligheidsvoorschriften binnen het bedrijf.
  • Zorg ervoor dat vertrouwelijke informatie afgeschermd is voor bezoekers.
  • Mocht je koffie, thee of fris met iets lekkers willen aanbieden, zet dit van tevoren alvast klaar. Zo heb je er tijdens het bezoek geen omkijken meer naar.
  • Bekijk ook eens de andere bedrijven die opengaan. Wellicht is het voor jou ook interessant om een bedrijf te bezoeken.
  • Deel het bezoek op sociale media met de hashtag #Duurzamebedrijvenroute.

Heb je nog vragen, opmerkingen of suggesties over de Nationale Duurzame Bedrijven Route? Laat het ons weten via het contactformulier op de website. Wij helpen je graag op weg!

Scroll naar boven
Ga naar de inhoud