Koninklijke van Twist groeit duurzaam

Al bijna 10 jaar mogen ze zich Koninklijke Van Twist noemen. Dit integere familiebedrijf is specialist in noodstroom en aandrijving. Zij leveren complete energiesystemen, noodstroominstallaties en diesel- en gasmotoren waarbij kwaliteit, technische kennis en duurzaamheid de belangrijkste pijlers zijn. Maatschappelijk verantwoord ondernemen staat centraal binnen hun onderneming. Het is iets wat zij al sinds jaar en dag doen en waar het bedrijf veel energie van krijgt!

Mathias de Jong, junior controller bij Koninklijke Van Twist: “Wij nemen onze verantwoordelijkheid in de energietransitie en blijven onze producten en diensten daarop aanpassen. Ons doel is om samen, op een duurzame en innovatieve manier, beheersbaar te groeien. We willen eerlijk ondernemen en houden daarbij rekening met mens en milieu.”  

Duurzame bedrijfsvoering

Waar vroeger het thema duurzaamheid aan de zijlijn meeliep, is het nu een vanzelfsprekendheid geworden binnen de bedrijfsvoering. Dit wordt de laatste jaren vanuit bedrijfseconomisch standpunt alleen nog maar versterkt. “Hierbij proberen wij altijd een win-win situatie te creëren tussen onze partners zoals klanten en leveranciers en onszelf. En dat levert mooie samenwerkingen op! Zo bieden wij onze klanten de mogelijkheid om de CO2-uitstoot te compenseren. Met leveranciers proberen we zoveel mogelijk afspraken te maken om bestellingen gezamenlijk te versturen. Ook proberen we dichterbij huis in te kopen.”

Zonnepanelen en wagenpark

Op het dak van het bedrijfspand liggen meer dan 750 zonnepanelen, waarmee meer dan de helft van het stroomverbruik wordt opgevangen. De elektrische auto’s worden zoveel mogelijk overdag opgeladen. “We hebben bedrijfsbussen in Nederland, België en in andere Europese landen rondrijden. Voor de bedrijfsbussen die binnen een straal van 100 km rond ons bedrijf rijden, hebben we nu een elektrische uitvoering besteld. Een risico, want de praktijk moet nog uitwijzen wat de daadwerkelijke actieradius is en of wij hiermee kunnen werken. Als echte ‘doeners’ gaan we het toch proberen.”

Eerste asfalteermachine op waterstof

In samenwerking met BAM Nederland heeft Koninklijke Van Twist de eerste op diesel aangedreven asfalteermachine  omgebouwd naar een machine met een waterstofverbrandingsmotor. De motor stoot nagenoeg geen stikstofoxide uit en bespaart op jaarbasis meer dan 80.000 kilogram CO2. De waterstofverbrandingsmotor kan met een volle waterstoftank tussen de 7 en 8 uur draaien en kan in relatief korte tijd worden bijgevuld. Mathias vertelt: “In de toekomst zien wij ook zeker mogelijkheden om de waterstofgenerator te koppelen aan andere oplossingen.”

Roadmap

Koninklijke Van Twist is op dit moment een roadmap aan het ontwikkelen waarin de mogelijkheden, kansen en uitdagingen binnen het thema duurzaamheid worden bekeken. “Hierbij kijken we in eerste plaats hoe we CO2-uitstoot kunnen voorkomen en daarna hoe we kunnen verminderen. Ons doel is om in 2023 een CO2-neutraal bedrijfspand te hebben en in 2030 een geheel duurzame bedrijfsvoering.”


Scroll naar boven
Ga naar de inhoud