Een groen bedrijfspand in ’t Harde

Een groen bedrijfspand in ’t Harde

BLOG – De Groene Kazerne

In het voorjaar van 2022 hebben we met meerdere bedrijven de intrek genomen en de Groene Kazerne. Het pand is jarenlang als Kazerne in gebruik geweest. We wilden graag de geschiedenis en het authentieke karakter van het pand bewaren en bovendien was renoveren sneller dan nieuwbouw.  Het pand moest wel grondig gemoderniseerd worden, en ingericht als kantoorpand. Onze intentie is om zo min mogelijk energie te verbruiken en volledig van het gas af te gaan. 

De verbouwing

Omdat we snel in het pand wilden trekken, hebben we ervoor gekozen om de renovatie en verduurzaming gefaseerd aan te pakken. We hebben echt prioriteiten moeten stellen: eerst de basis op orde en bepalen wat nu logisch is om direct mee te nemen en wat eventueel later kan worden gedaan. We hebben dan ook eerst  spouwmuurisolatie toegepast. 

Doordat de indeling van het pand aangepast werd, hadden we de mogelijkheid om in de belangrijkste ruimtes direct wandverwarming en vloerverwarming te installeren, die werken met lage temperatuur. We zijn hiermee alvast voorbereid op de installatie van de lucht-water warmtepomp die later dit jaar wordt geïnstalleerd. Als we meer tijd hadden gehad, dan hadden we meer maatregelen genomen. 

Van label G naar C

Het meest trots ben ik dat we een fijne, open en warme sfeer in het pand hebben kunnen brengen en dat we door de wandverwarming het pand voorbereiden om van het gas af te gaan. Onlangs is het  pand beoordeeld en hebben we  label C toegekend gekregen. We komen van label G, dus dit is een heel fijne stap in de goede richting. We zijn er nog niet, maar zitten op de goede weg. Dat dachten we wel, maar we zijn ook opgelucht en trots dat dit ook uit de analyses komt.


Wil je meer inspiratie opdoen? Bekijk alle voorbeeldbedrijven >

Scroll naar boven
Ga naar de inhoud