Bedankt voor het invullen van de enquête

Het was een mooie eerste editie! Prachtig om te zien wat een enthousiasme, creativiteit en doorzettingsvermogen iedereen heeft om zijn pand/bedrijventerrein/bedrijfsvoering (nog verder) te verduurzamen. Blijf op de hoogte van de plannen in 2024 en volg ons via de nieuwsbrief en LinkedIn. Hieronder blikken we nog even terug op het evenement.

De feestelijke start
Op 16 november ging de Duurzame Bedrijven Route van start! Dit feestje hebben we gevierd bij een aantal duurzame koplopers: DAR Bouwadvies BV, FD architecten, Peekstok Machining & Construction en Platform Duurzaam Nederland.

Proef duurzaamheid in de praktijk
Tijdens de Duurzame Bedrijven Route kon je onder andere een kijkje krijgen in de keuken van de Rijn IJssel Vakschool Wageningen. De school werkt samen met Greendish. Dit levert hen meer bewustwording rondom het vleesgebruik en hun afvalstromen. Door de slimmere keuzes hierin zijn ze niet alleen duurzaam bezig, maar ze besparen ook nog eens op kosten. Daardoor houd je als ondernemer meer over!

Een tweede leven
Hoe kun je gebruikte materialen een tweede leven geven in je bedrijfspand? En hoe vervoer je als bedrijf je producten op een duurzame manier van A naar B? Bij de Chocolatemakers en OPNIEUW! denken ze daar heel bewust over na. Zo maken ze bij OPNIEUW! producten zonder nieuwe grondstoffen aan te boren. Ook hebben ze 250 zonnepanelen, maken ze gebruik van een Hero Balancer-systeem om de temperatuur goed te regelen en is het pand modulair opgebouwd. Ook bij de Chocolatemakers denken ze goed na over hergebruik. De reststromen van de cacaobonen worden weer gebruikt voor vloeren en als beschermlaag voor de tuin. En de cacao die nodig is voor de chocolade? Die wordt per zeilschip vervoerd!

Een zee aan duurzame mogelijkheden
Ook Oceanco nam deel aan de Duurzame Bedrijven Dagen. Deze jachtenbouwer heeft het streven om in 2030 energieneutraal te zijn. Het bedrijf heeft al veel duurzame stappen gezet. Zo hebben ze op één van de locaties de krachten gebundeld met hun buren: samen wisselen ze warmte uit en in de toekomst ook elektra.

Jeroen Koppes (Manager Facility van Oceanco Alblasserdam en Zwijndrecht)

“Praat met andere bedrijven in de buurt en maak duidelijk wat je wilt. Door de krachten te bundelen, kun je samen heel sterk zijn.”

Een hoogtepunt
De rondleiding bij Oomen Verhuizers & Opslag was letterlijk een hoogtepunt. Bezoekers kregen een kijkje op het dak. De honderden zonnepanelen die daar liggen, leveren zoveel energie op dat het gebouw volledig energieneutraal en gasloos is. Door middel van hun eigen energie-opslag systeem kunnen ze gewonnen energie ook direct gebruiken voor de geautomatiseerde kraan en voor het laden van hun elektrische verhuis- en personenwagens!

Het waren prachtige dagen! Dank aan alle ondernemers die meededen en hun pand openstelden voor bezoekers. Prachtig om te zien wat een enthousiasme, creativiteit en doorzettingsvermogen iedereen heeft om zijn pand/bedrijventerrein/bedrijfsvoering (nog verder) te verduurzamen.

Deel ook jouw ervaringen via de Nationale Duurzame Bedrijven Route!
Ralph Dansen van FD architecten en David Roelofs van DAR Bouwadvies BV leggen in deze video uit waarom zij meededen aan de Duurzame Bedrijven Dagen en op welke duurzame maatregelen zij het meest trots zijn.

Stel je vraag een een bedrijf
Heb jij de Duurzame Bedrijven Route gemist? Of wil je online inspiratie opdoen in een ander bedrijfspand? De bedrijven staan het hele jaar klaar voor al jouw vragen! Klik op een bedrijf dat jou aanspreekt en stel je vraag via de stel-een-vraag-knop.

Scroll naar boven
Ga naar de inhoud